Terapie prin culoare si aplicatiile acesteia in design interior:
Vi s-a intamplat vreodata sa va simiti bine in anumite interioare, iar in altele sa simtiti disconfort si sa nu stiti de ce? Ei bine, poate ca este greu de crezut, dar cateva nuante de vopsea pe un perete sau culorile pe care le alegem pentru mobila si accesorii ne pot ajuta sa ne relaxam si sa ne simtim confortabil.
Fiecarei culori ii este asociata o stare psihologica si, tocmai din acest motiv, este bine sa alegem pentru locuinta acele culori care corespund starii si personalitatii noastre. Pentru o mai buna intelegere a conceptului de terapie prin culoare, iata, mai jos, o lista a culorilor si semnificatiile acestora:
Rosu este culoarea dragostei, a sentimentelor intense, este culoarea ce mentine adrenalina si agitatia, motiv pentru care nu este recomandat pentru dormitor. Rosul ofera energie si vivacitate, fiind folosit in locuintele persoanelor triste si deprimate, mai ales pentru camera de zi si bucatarie.
Portocaliul, la fel de stimulativ ca rosul, insa mai prietenos si mai putin pretentios, este culoarea unor sentimente intense si ofera senzatia de energie si revigorare, fiind potrivit pentru camera de zi. In combinatie cu verde, creste apetitul, ceea ce il face potrivit deopotriva pentru bucatarie.
Verde este culoarea pentru odihna si destindere, avand un efect calmant si relaxant si stimuland un somn odihnitor si linistitor, ceea ce il face culoarea cea mai potrivita pentru dormitor. Totodata, verdele transmite si ordine si armonie, dar stimuleaza si creativitatea, fiind potrivit si pentru birou si camera de zi.
Verdele are avantajul ca poate fi asigurat ca pata de culoare intr-o locuinta mai ales prin intermediul plantelor de apartament, ceea ce ii sporeste efectul tonic si calmant.
Albastru este culoarea linistii si a calmului, culoarea care induce somnul, stiut fiind ca cititul seara, la lumina albastruie a unei lampi, ajuta la relaxare inainte de culcare si la ameliorarea insomniilor. De asemenea, elementele de decor in nuante de albastru amelioreaza stresul si emotiile puternice. Albastrul ofera insa si o senzatie de raceala, fiind recomand pentru baie.
Galben este culoarea fericirii si a optimismului si stimuleaza energia si dorinta de inovare. Un mediu colorat in galben pare mai primitor, de aceea galbenul se potriveste pentru orice incapere a locuintei, insa nu in exces.
Albul evoca puritatea si prospetimea, o atmosfera curata, simpla si relaxata. Albul este o culoare luminoasa, linistitoare si vaporoasa, insa prea mult alb provoaca un efect de uniformitate, cu riscul de a induce plictiseala si de a conduce la disparitia interesului. Albul este recomandat pentru dormitor, dar si pentru baie.
Negrul este o culoare foarte puternica, dar in acelasi timp simpla si eleganta, inducand ideea de forta si de rafinament. Nu este recomandat a se zugravi cu negru living-ul, dormitorul sau bucataria, insa biroul de acasa poate fi zugravit cu negru, daca se adauga si suficiente surse de lumina.
Sfaturi utile pentru alegerea culorilor din locuinta
In momentul in care incepeti sa alegeti culorile din locuinta, este bine sa aveti un concept coerent pe care sa il urmati, asa numitul concept alb-negru. Identificati elementele principale din locuinta (pardoseli, usi si ferestre, muluri etc), adaugati piesele principale de mobilier, piesele de accent, draperiile si covoarele, decoratiunile, apoi accesoriile. Asigurati-va ca totul e armonios din punctul de vedere al volumelor, coerent si satisfacator din punctul de vedere al functiunii si abia apoi incepeti sa colorati.
Prima data, ar trebui aleasa culoarea pardoselii, intrucat este un element care se schimba cu greu ulterior. Daca alegeti o pardoseala din lemn, urmatorul pas este sa alegeti si celelalte elemente de lemn din incapere, deoarece imbinarea diferitelor esente si finisaje poate crea dificultati. In mod similar se procedeaza indiferent de tiptul de pardoseala ales (piatra, mocheta, vopsea epoxidica, vinil etc. ).
Dupa ce ati stabilit tipul de pardoseala, este momentul sa treceti la tamplaria exterioara, care poate fi din aluminiu sau din PVC. Pentru aluminiu, puteti merge pe nuante de gri sau de negru, iar pentru PVC alegeti albul. Daca tamplaria este din lemn, variantele de culoare sunt nenumarate.
In aceasta etapa, a sosit timpul sa va creati si un moodboard si sa aveti in fata ta 3-4 culori, in mai multe tonuri fiecare, pentru a decide cum va arata locuinta. Totodata, este bine sa respectati si regula proportiilor de culoare 60-30-10.
60% se refera la pereti si pardoseli, pentru care se recomanda folosirea unor nuante estompate si palide, mai ales daca mobilierul este mai contrastant sau strident.
30% se refera la mobilier, pentru care se pot alege atat culori pale, cat si culori stridente, in functie de atmosfera pe care doriti sa o redati.
10% se refera la culorile de accent din accesorii si decoratiuni, acestea fiind pata de culoare din incapere (de exemplu, un fotoliu, perne, lampi etc. )
De exemplu, contrastul puternic alb-negru sau alb-orice culoare intensa (rosu, albastru), sub forma accesoriilor cu modele geometrice (dungi, romburi) sau desene de mari dimensiuni (florale, tribale etc) vor pune in valoare neutrele si vor da un aer actual incaperii.
De regula, tavanul este alb sau cu un ton mai deschis decat peretii pentru a crea senzatia de inaltime, iar pentru piesele joase precum mocheta, masuta, canapele, este de preferat sa folositi culori mai inchise si sa le deschideti pe masura ce urcati cu privirea spre tavan.
Acum, ca ati stabilit culoarea si textura pardoselii, a tamplariei si a peretilor, este momentul sa dati textura textilelor din incapere, alegand materialele propriu zise si avand mare grija la imbinari, pentru a nu crea aspectul de incarcatura sau de kitsch. De exemplu, daca alegeti pattern, incearcati sa nu puneti in conflict materiale similare. O draperie cu flori mari si o canapea cu spirale mari nu fac decat sa tipe una la alta, pe cand un model floral mare + model floral mic + model geometric nu genereaza niciun conflict.
Alte sfaturi utile
- In camere cu expundere nordica, alegeti nuante reci, in cele cu expunere sud-vestica, nuante calde.
- Evitati sa alaturati rosu si verde in cantitati egale; chiar daca sunt asociate cu Craciunul, acestea sunt culori puternice si dominante.
- Pentru spatiile mici, folositi culori deschise.
- Pentru spatiile mult prea mari, daca vreti sa dati senzatia de micsorare a spatiului, folositi culori inchise.
- Pentru a da volum spatiului, folositi culori lucioase.
- Pentru a adanci spatiul, folositi culori mate.
- Pentru a atrage atentie, folositi culori tari.
Lasa un comentariu