Sfaturi practice pentru o terasă de poveste

Grădina este oglinda sufletului tău – locul în care te refugiezi când ai nevoie de liniște, când simți că trebuie să îți reîncarci bateriile sau, pur și simplu, când ai nevoie de o gură de aer în viața ta. Acum, când viața urbană a înflorit și tot mai mulți oameni trăiesc într-o lume aglomerată și mereu grăbită, e important să existe un spațiu unde să poți să te simți în siguranță, mai aproape de natură și de tine. Cum nu toată lumea dispune de o locuință cu grădină, majoritatea dintre noi optăm pentru o terasă sau un balcon, amenajate după mintea și sufletul nostru. Pentru a avea parte de un spațiu exact cum ți-l dorești, în acest articol îți punem la dispoziție câteva recomandări de amenajare a spațiului exterior, care să devină o extensie armonioasă a vieții tale cotidiene.

Fie că locuiești la casă și te bucuri de o terasă sau o grădină generoasă, în care poți să te înconjori de plante luxuriante și mult soare, fie că stai la bloc și balconul este spațiul tău de relaxare, cu siguranță poți, cu puțin ajutor din partea noastră, să eficientizezi atât spațiul, cât și funcționalitatea acestuia.

Piese de mobilier

În funcție de mărimea spațiului și de activitățile pe care dorim să le desfășurăm aici, mobilierul destinat exteriorului vine cu o gamă variată de produse, pentru toate gusturile și bugetele. Ne putem crea cu ușurință un loc doar al nostru, unde să citim și să ne relaxăm cu o ceașcă de cafea într-o dimineață însorită sau cu un pahar de vin după o zi de muncă – avem nevoie de puține elemente care, poziționate eficient, vor oferi efectul dorit. Astfel, în cazul unui balcon, putem opta pentru o măsuță de cafea modulară, pliabilă sau extensibilă, alături de un set de scaune sau fotolii care să se potrivească din punct de vedere vizual cu restul obiectelor.

Pentru terasele mari sau pentru grădini, putem să ne jucăm cu piesele de mobilier, având o mai mare libertate de alegere.  În primul rând, dacă îți dorești în sezonul estivat să fii cât mai aproape de cei dragi și să iei masa cu ei cât de des se poate, în inima casei tale, ai nevoie de un set de mobilier exterior – poți alege între seturile cu canapele și fotolii sau cele exclusiv cu scaune, toate acestea fiind dispuse în jurul unei mese. Șezlongurile nu ar trebui să lipsească de pe terasa nimănui, mai ales dacă ești o persoană care se bucură din tot sufletul de lunile cu soare. Poți poziționa o umbrelă fie în proximitatea acestora, fie deasupra zonei de luat masa, pentru ca toată lumea să se simtă confortabil.

Decorațiuni

Un aspect important pentru ambianța spațiului tău de relaxare sunt decorațiunile. Acestea dau viață grădinii sau balconului tău, oferindu-i personalitate. În funcție de dispunerea spațiului față de punctele cardinale, poți găsi plantele potrivite pentru tine, fie că este vorba despre plante aromatice, flori sau arbuști. Alege ghivece moderne, jardiniere sau suporturi pentru flori care să se armonizeze cu peisajul tău urban. Cu cât spațiul de care dispui are o dimensiune mai mare, cu atât poți să îți creezi o zonă verde mai cuprinzătoare.

De asemenea, poți opta pentru perne de diferite forme și mărimi, pe care să le așezi pe canapea sau pe fotolii.

Iluminatul exterior

Pe lângă faptul că aici, pe terasa ta, te bucuri de lumina naturală din plin, trebuie să fii atent și la modul în care dorești ca iluminatul artificial să îți pună în valoare fiecare colț. În funcție de stilul de amenajare pe care l-ai ales, poți achiziționa corpuri de iluminat potrivite. Pentru spațiul exterior recomandăm călduros spoturile aplicate sau încastrate, special concepute pentru zona outdoor.

Materiale și culori

La mare căutare sunt materialele sustenabile, eco-friendly, inspirate din natură. Majoritatea pieselor de mobilier pentru exterior sunt realizate din materiale îmbogățite cu stabilizatori UV și rezistente la temperaturi extreme, ca tu să te poți bucura de ele un timp îndelungat, fără să fii nevoit să le schimbi an de an. Elementele cele mai folosite în designul acestui tip de spațiu sunt piatra, lemnul și sticla, tocmai datorită efectului pe care acestea le creează, și anume apropierea de natură și revenirea la origini. Poți integra cu succes și elemente metalice, care vor oferi personalitate spațiului.

În ceea ce privește culorile, anul acesta trendul se îndreaptă spre culorile de pământ și spre cele neutre. Petele de culoare sunt mereu bine venite, așa că te încurajăm să îți folosești imaginația și să combini materialele și culorile recomandate cu elemente extravagante, care vor deveni centrul de interes al terasei sau balconului tău.

Lasa un comentariu