Releveul, primul pas in amenajarea de interior

Locurile in care ne petrecem timpul, indiferent ca vorbim de propria casa, de birou sau de o cafenea, ne influenteaza starea de spirit si ne pot aduce sau nu zambetul pe buze. Pentru a avea parte de o senzatie de bine si de relaxare, este important sa ne decoram spatiul cu acele elemente care ne ofera liniste si confort.
Asa cum probabil stiti deja, exista o serie de etape in amenajarea unui spatiu, insa releveul primul pas in amenajari, poate fi si una dintre cele mai importante dintre ele. Releveul reprezinta procedeul de desenare, masurare si reprezentare la scara a unei constructii, ansamblu de constructii sau a unui detaliu constructiv, realizandu-se atat pentru o serie de documentatii de tip cadastral, cat si in momentul in care decideti sa amenajati sau sa compartimentati spatiile interioare.
Releveul primul pas in amenajari, este esential pentru proiectarea unui design personalizat, oferind date importante nu doar despre dimensiunile spatiului, ci si pentru unghiuri si colturi. In realizarea unui releveu, trebuie sa tineti seama de urmatorii factori:

  • suprafetele si inaltimea camerelor sau a cladirilor;
  • functiunea spatiului respectiv;
  • structura peretilor;
  • așezarea usilor si a ferestrelor, intrucat asezarea acestora este foarte importanta in spatiul ce urmeaza a fi amenajat.

De asemenea, trebuie sa tinem seama si de finisajele care exista deja, dar si de tencuiala, intrucat, daca aceasta nu este intr-o forma buna, trebuie avuta in vedere si renovarea partiala sau totala a spatiului.
Releveul se realizeaza in doua etape:

  • etapa de teren, in care specialistul se deplaseaza la imobil pentru a efectua toate masuratorile necesare in vederea intocmirii releveului;
  • etapa de birou, in care sunt prelucrate datele culese in timpul masuratorilor si se finalizeaza releveul.

Pentru ambele etape, rolul proprietarului cladirii/spatiului este foarte important, intrucat poate furniza informatii de natura tehnica.
Daca spatiul pentru care se realizeaza releveul este considerat monument, atunci neaparat trebuie sa se respecte conditiile impuse de documentatii, pentru a nu fi afectat specificul architectonic al zonei.

Situatii in care este necesara realizarea unui releveu:

  • Pentru o documentatie cadastrala
  • Pentru evidentierea spatiului interior pe categorii de suprafete si importanta
  • Pentru evaluarea imobilului in vederea obtinetii unui credit bancar
  • Pentru efectuarea amenajarilor interioare
  • Pentru recalcularea impozitelor care se platesc pentru imobil

Un alt aspect important pentru constructii si amenajari este planimetria – care este modul de reprezentare a spatiului in vedere orizontala. Despre planimetrie vom vorbi pe larg in articolul urmator

Lasa un comentariu