Anul 2022 este anul în care avem șansa să revenim la origini, să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară, în același timp în care suntem tot mai deschiși la evoluție și noutate. Pornind de la arhitectura organică, completată de designul biofilic, texturile și culorile naturale, este un an al sustenabilității, al importanței integrării umane în peisajul natural.
Viața cotidiană a devenit din ce în ce mai mai agitată, timpul s-a comprimat și cu siguranță îți dorești și tu un spațiu în care să ai parte de liniște și pace interioară. În continuare, venim în întâmpinarea deciziilor tale de amenajare cu un set de 10 tendințe ale designului interior pentru anul 2022, din care sperăm să culegi ceea ce consideri tu că îți poate crește calitatea vieții, astfel încât noul început de an, să fie cel mai bun, mai productiv și mai sănătos. Astfel:
Designul biofilic – lifestyle în armonie cu natura
Acum, mai mult ca niciodată, cu toții ne dorim să ne apropiem, măcar cu sufletul, de natură. Designul biofilic privește natura ca pe elementul fundamental în propria locuință, armonizând caracterul contemporan și urban al mediului, aducând beneficii în ceea ce privește sănătatea, starea de bine și productivitatea umană. Termenul de biofilie poate fi înțeles ca o „iubire față de tot ce este viu” – tocmai din acest motiv tot mai mulți oameni dezvoltă o afinitate pentru melanjul dintre elementele structurale ale vieții de zi cu zi și cele preluate din natură.
Astfel, există o linie foarte fină între interior și exterior, acestea două comunicând neîncetat prin spații aerisite, luminoase, imprimeuri florale și o gamă variată de plante verzi, care pe lângă aspectul plăcut, ajută la îmbunătățirea calității vieții. Texturile și materialele inspirate din natură au o importanță aparte, atât în ceea ce privește piesele de mobilier, cât și amenajarea ca un tot unitar.
Sustenabilitatea – un nou stil de viață
În ultimii ani, cu siguranță ai auzit tot mai des termenul de sustenabilitate. 2022 este anul în care trebuie să devenim mai conștienți și mai activi în ceea ce privește salvarea mediului înconjurător. Elementele de design vin în ajutorul nostru cu alternative pe cât de moderne, pe atât de sigure, bazate pe reciclarea și longevitatea materialelor folosite.
Brandurile internaționale se axează pe creearea unor piese realizate integral din materiale reciclate, care să satisfacă atât nevoile mediului, cât și să depășească așteptările clienților. Pe lângă multe alte firme, House Nordic din Danemarca pune la dispoziție covoare fabricate 100% din plastic reciclat, iar Dan-Form vă prezintă o colecție impresionantă de mese din lemn recuperat.
Și tu poți să faci parte din tendința spre o viață mai echilibrată, cât mai prosperă și cu cât mai puține resurse irosite, căutând să-ți amenajezi interiorul locuinței într-o manieră care să te bucure, apelând la materiale durabile în timp și spațiu.
Arhitectura organică – amenajări armonizate cu natura
Arhitectul american Frank Lloyd Wright a introdus, pentru prima dată, conceptul de arhitectură organică, ca o referință la unificarea spațiului locuibil cu natura înconjurătoare în scopul creeării unui mediu echilibrat în care natura se împletește armonios cu elementele structurale de design. Se încearcă, pe cât posibil, să se renunțe la formele geometrice rigide, punându-se un accent deosebit pe bolte, arcade, forme și linii rotunjite.
Inspiră-te din designul organic și transformă-ți casa într-o parte naturală a peisajului, astfel încât să se integreze prin formele organice, dar și prin piesele de mobilier pe care le alegi. Poți opta pentru materiale inspirate din natură, cu finisaje cu aspect cât mai natural.
Piesele vintage – o reîntoarcere la origini
Chiar și sub amprenta trecerii timpului, piesele vintage rămân vii și sunt tot mai apreciate în societatea contemporană. Pe lângă amintirile și emoțiile pe care le emană, decorațiunile și piesele de mobilier vechi pot schimba atmosfera casei, creeând astfel un spațiu atemporal, cald și primitor. Încercăm zi de zi să ne conturăm scopul sau să ne rescriem viețile, evoluând, iar trendurile se schimbă – piesele vintage ne ajută să rămânem ancorați în realitate, amintindu-ne de tradiții și de lucrurile etern reprezentative pentru umanitate.

Dacă, totuși, amenajarea ta modernă nu dipune de elemente vintage, poți oricând apela la târgurile de vechituri și antichități, locuri care ascund adevărate comori ornamentale. Designul potrivit este o stare de spirit, depinde de tine din ce perspectivă îl privești. De asemenea, există o gamă variată de piese de mobilier moderne cu apect învechit, create special pentru a-ți oferi senzația de perpetuare a tradițiilor în eternitate, indiferent de vremea în care trăim.
Stilul Japandi – între scandinav, minimalist și japonez
Urmărind tendința finisajelor din lemn în nuanțe cât mai naturale, a țesăturilor călduroase și a caracterului funcțional a fiecărei piese de mobilier dintr-o locuință, stilul Japandi a luat naștere la confluența dintre funcționalitatea stilului scandinav și minimalismul rustic japonez.
Acest concept combină, cu o măiestrie aparte, o multitudine de materiale naturale, linii curate, mobilier minimalist și o paletă cromatică neutră, liniștitoare, care creează un ambient pe cât de plăcut, pe atât de practic. Stilul Japandi, cu estetica sa ecologică, vine în completarea stilului scandinav prin eleganță și vitalitate, datorită elementelor cu caracter rustic, cum ar fi lemnul nefinisat sau piesele din bambus, care oferă senzația de viață în interiorul locuinței.
Texturi și culori naturale – un interior echilibrat
În tendințele de anul acesta, texturile și culorile inspirate din natură joacă un rol important, fiind fundamentale în creearea unui spațiu echilibrat, urban, dar care să te trimită cu gândul la origini.
Pentru un design de living sau dormitor, care să emane căldură și relaxare, poți opta pentru piese de mobilier din lemn, bambus, completate de obiecte ornamentele din bumbac și in. În ceea ce privește baia și bucătăria, in trend sunt marmura, onixul și travertinul. Paleta cromatică, în principal neutră sau în culori pământii, poate fi îmbinată cu accente negre, pentru un efect puternic.
Catifeaua a fost și va rămâne întotdeauna un material care se remarcă prin eleganță, finețe și rafinament, fiind una dintre cele mai nobile țesături. Poate fi integrată cu ușurință într-un design axat pe naturalețe, în scaune, canapele, paturi sau în decor, pentru un plus de eleganță.
Spațiile versatile – un must-have în 2022
Un pas important în amenajarea locuinței este organizarea eficientă a spațiului, astfel încât rezultatul final să fie pe cât de practic, pe atât de echilibrat și armonios. În spațiul în care locuim, există o tendință tot mai mare să ne dorim să lucrăm și să socializăm, fapt datorat într-o mare măsură pandemiei.
Ușile glisante, bibliotecile încorporate în pereți, lăzile de depozitare ale paturilor, canapelele modulare, mesele auxiliare – toate acestea au fost create cu scopul de a ne oferi o mai mare arie de desfășurare a vieții de zi cu zi, fără a fi nevoiți să renunțăm la ceea ce ne dorim. Mobilierul multifuncțional este cheia succesului unei amenajări eficiente, indiferent de spațiul de care dispunem.
Arta abstractă – trendul întotdeauna viu
Arta abstractă se privește, se contemplează și se simte. Conexiunea dintre sufletul tău și artist devine din ce în ce mai puternică în timp, până în momentul în care reușești să te integrezi în armonia sau, de ce nu, în haosul temperat al artei.
În același timp, fotografiile și sculpturile sunt în trend anul acesta. Poți aduce astfel un plus de valoare amenajării locuinței tale prin tablouri sau obiecte de artă abstractă cu însemnătate pentru tine, într-o paletă de culori care să se potrivească vizual cu paleta cromatică a interiorului.

Pattern-uri – de la tapet la piese de mobilier
În designul interior, modele oferă dimensiune și direcție spațiului fiecărei amenajări. În același timp, aduc energie și au un efect important asupra atmosferei generale. Nu trebuie să te gândești la pattern-uri ca la elemente care vor distrage atenția de la designul general al amenajării, ci mai degrabă ca la unelte care să îl pună în valoare.
Paleta largă de modele existente la ora actuală pe piață oferă posibilități nelimitate în alegerea tapetului, de la elemente caracteristice diferitelor stiluri de design și până la pattern-uri geometrice, monocrome sau intens colorate. Dacă îți dorești ca interiorul locuinței tale să ducă spre naturalețe, dar în același timp îți dorești o schimbare semnificativă a spațiului, îți recomandăm riflajele, fie pe pereți, fie pe piesele de mobilier. Toate modele pe care le poți folosi aduc ceva nou, iar într-o combinație echilibrată, pot crea un spațiu armonios și specific personalității proprii.
Very Peri – inventivitate și creativitate personală
Anul acesta, Pantone a introdus o nouă nuanță de albastru, Very Peri, o nuanță dinamică, un ton cald și îndrăzneț de lavandă cu un subton roșu-violet viu. Creată de la 0, culoarea anului 2022 sugerează complexitatea posibilităților extinse pe care le are în față omenirea. Reinventarea personală pornește din lucruri mici, iar Very Peri promite să aducă noutate, dispunând de o capacitate mare de manifestare a idealurilor.

Albastrul, în general, emană o energie liniștitoare și spirituală, dar în același timp este o reprezentare a puterii, căci în definitiv, este o culoare primară a spectrului cromatic, fără să poată fi obținută prin amestecarea altor culori. Albastrul poate fi folosit cu precădere în ceea ce privește elementele de decor, tapetul sau culoarea în sine a pereților, în combinație cu nuanțe neutre, pentru un efect calmant și benefic asupra bunăstării personale.
Pe de altă parte, în trend este și verdele, completat de nuanțe pământii, inspirate din natură. Acesta este anul reinventării personale și a reconectării cu tradițiile care mocnesc în noi, pe care le putem integra cu ușurință în designul locuinței noastre. Pentru un impact puternic și de efect, negrul se poate folosi în doze mici ca nuanță de accent, care să scoată în evidență trăsăturile amenajării.
Cu alte cuvinte, tendințele din 2022 tind să contureze un design eco-friendly, ingenios structurat, gândit în așa fel încât să existe posibilitatea să fie satisfăcute toate nevoile, de la cele ale oamenilor și până la cele ale mediului înconjurător. Se încurajează alternativele ecologice și sustenabile, care astfel îmbrățișate oferă un caracter atemporal și natural fiecărei amenajări interioare. Casa ta reprezintă oglinda sufletului tău, oaza ta de liniște într-o lume din ce în ce mai agitată și, cu siguranță, un interior echilibrat îți va oferi stabilitatea de care ai nevoie.
Lasa un comentariu