În casă miroase a prăjituri și a cozonaci, formele pentru fursecuri stau uitate pe masă în timp ce tu, plin de făină și cu zâmbetul până la urechi, încerci să găsești melodia perfectă de Crăciun pentru atmosfera din sufletul tău. Cuptorul nu a avut un moment de răgaz încă de dis de dimineață, aluatul crește și tot crește, iar vinul fiert uitat pe foc așteaptă, bolborosind, scorțisoara și steluțele de anason. Privești pe geam, visător și parcă pierdut în timp, de parcă pe lume mai exiști doar tu și aromele de Crăciun care te învăluie, nostalgic și cu inima plină de bucurie deopotrivă. Ceasul ticăie în surdină, parcă așteptând ceva… Într-o clipă, te trezești la realitate și îți amintești că în câteva ore casa îți va fi plină de râsete și de iubire, de părinți, de prieteni, de copii, de nepoți neastâmpărați în jurul bradului împodobit, de mii și mii de amintiri depănate pe muzica focului ce arde mocnit în șemineu. E cald în casă și miroase a sărbătoare, miroase a fericire atât de simplă și de pură, născută undeva înăuntrul tău, o fericire căreia n-ai vrea să-i mai dai drumul niciodată. Pentru o secundă pe care-ai vrea să o transformi în infinit, privești din nou pe geam, apoi te întorci pe călcâie și, la fel de visător și fericit, începi să pregătești masa de Crăciun.
Anul acesta, Studio Muzele dorește să vă lăsați toate grijile deoparte, să aveți o viață după propriul suflet și o casă asemenea. Ce putem noi să mai facem acum, în pragul sărbătorilor, când aproape totul este deja gata, iar musafirii vor suna la ușă din clipă în clipă, este să vă oferim o serie de tips&tricks pentru masa de Crăciun, în funcție de stilul de amenajare al locuinței voastre.
STILUL CLASIC
Dacă alegeți o interpretare clasică, tradițională a mesei de Crăciun, cele mai potrivite culori sunt roșu, verde, alb și auriu. Aceste nuanțe festive vor aduce magia sărbătorilor în casa voastră, completând amenajarea într-un mod elegant. Toate elementele care compun decorul mesei trebuie atent alese, în așa fel încât să se armonizeze reciproc. De preferat este ca vesela să fie din porțelan alb în combinație cu culori tari, tacâmurile din inox cu un design cât mai simplu, iar paharele asorate cu decorul în sine.
Accesoriile și decorațiunile oferă mesei un aer ludic. Pe o față de masă albă vă puteți lăsa imaginația să zboare, combinând diferite elemente colorate, cum ar fi șervețele, aranjamente din plante naturale, lumânări, sfeșnice și ornamente de Crăciun, atât timp cât păstrați aceeași cromatică festivă.
STILUL GLAMOUR
Pentru un Crăciun sofisticat, în note aurii, luminoase și pline de viață, puteți opta pentru stilul glamour în ceea ce privește aranjarea mesei de sărbători. O combinație între eleganță și extravaganță, acest stil va impresiona prin contrastul dintre simplitate și strălucire. O față de masă albă, simplă, dintr-un material fin, va scoate în evidență vesela din cupru în nuanțe de auriu. Servețelele alese, fie simple, fie într-o culoare asortată sau cu model în accente aurii, pot fi cu ușurință transformate în elemente decorative cu ajutorul unui inel pentru servețele, atent împăturite pe fiecare farfurie. Paharele, de preferat cu picior sau cu un aer elegant în esență, vor aduce un plus de stil decorului.
În ceea ce privește accesoriile și ornamentele, acestea trebuie alese în ton cu cromatica de ansamblu: decorațiuni din porțelan, festive, flori, steluțe, aranjamente de globuri și lumânări.
STILUL BOHO
Una dintre cele mai simple modalități de a aranja masa de Crăciun este reprezentată de aplicarea principiilor pe care se bazează stilul boho. În esență, acest stil de design presupune un număr cât mai mare de elemente naturale, în nuanțe de pământ, cu accente contrastante. Ideal este să îți creezi în minte o paletă cromatică, bazată atât pe culori neutre, cât și culori tari, energizante. Materialele, în principal, ar trebui și ele să ducă cu gândul la natură și la origini.
O față de masă din in alb-lăptos sau bej, cu carouri, în combinație cu suporturi de farfurii din iută într-o culoare pământie și veselă colorată, turcoaz, verde, albastru, vor crea un efect impresionant, ieșit din tipare, pentru masa de Crăciun. Paharele din cristal transparent sau colorate și tacâmurile din argint vor oferi un plus de eleganță. Elementele decorative pot consta în aranjamente din crenguțe de brad, conuri și bucăți stilizate de lemn, dar puteți să dați frâu liber imaginației și să completați masa după bunul plac. De asemenea, recomandăm folosirea șervetelor din in sau dintr-un alt material natural, pentru a accentua stilul plin de viață al mesei de Crăciun.
STILUL SCANDINAV
Pe cât de simplu, pe atât de impresionant, stilul nordic și-a câștigat dreptul de a fi luat în considerare când vine vorba de aranjarea mesei de Crăciun. Caracterizată prin minimalism, bazându-se pe combinarea unor elemente simple, dar de efect, masa de Crăciun poate avea o aură elegantă și modernă fără prea mult efort. Paleta de culori ar trebui să fie compusă din alb, albastru deschis, gri. Astfel, puteți opta pentru farfurii albe sau într-o nuanță neutră, o față de masă simplă sau cu modele discrete, paharele transparente cu picior înalt. Ideea principală este că toate elementele trebuie să fie asortate și să se armonizeze în decor. În ceea ce privește decorațiunile și accesoriile, oricând puteți opta pentru lumânări, globuri albe, argintii sau gri, ornamente cu fulgi de zăpadă sau orice altceva simțiți că întregește aranjamentul în ansamblul lui.
Dacă totuși rezultatul final vi se pare prea rece din punct de vedere cromatic, îl puteți încălzi cu elemente în culori pastelate, festive sau materiale lemnoase – șervețele, accesorii, lumânări, suporturi din lemn pentru farfurii, flori și plante.
După cum fiecare dintre noi poată să simtă, Crăciunul este un prilej nemaipomenit de a-i avea pe toți cei dragi alături, într-o atmosferă parcă scoasă din povești. Sperăm că te vei lăsa inspirat de ideile pe care ți le-am prezentat și anul acesta te vei bucura de o masă de Crăciun așa cum numai în filme ai mai văzut!
Lasa un comentariu