Lumina calda versus lumina rece

Lumina calda versus lumina rece. Ce tip de lumina alegem pentru locuinta?

Atunci cand incercam sa luam o decizie in ceea ce priveste lumina calda versus lumina rece, trebuie sa tine cont ca lumina ne influenteaza esential nu doar starea de dispozitie, randamentul si confortul, ci si starea de sanatate si este un element foarte important pentru ca spatiul sa fie placut si functional. Atunci cand decidem constructia sau reamenajarea unui spatiu, este foarte important sa avem in vedere sursele de lumina naturala, sa stabilim functionalitatea fiecarei incaperi si activitatile pe care le vom desfasura acolo, precum si temperatura de culoare a luminii.

TIPURI DE LUMINI

In functie de temperatura de culoare a luminii, luminile se impart in 3 categorii:

  • Lumina calda
  • Lumina rece
  • Lumina neutra (lumina zilei)

 

 

Lumina calda este odihnitoare si prietenoasa, fiind folosita pentru relaxare. Este recomandata pentru incaperile unde dorim sa ne relaxam sau sa ne simtim confortabil, precum dormitor, living, camera copilului. Cei mai multi oameni prefera albul cald, acesta are o nuanta fina de galben si este emis de becul incandescent, becul cu halogen si de lampile fluorescente.

Lumina rece este folosita pentru activitate si concentrare, de aceea este intalnita cel mai des in ateliere, birouri, spatii comerciale si hale industriale, dar si in baie si bucatarie. Acest tip de lumina este clara si albastruie, incurajeaza concentrarea si ochii obosesc mai greu. Lumina rece imita extrem de bine lumina naturala. Este generata de becurile cu LED, care incep sa fie din ce in ce mai utilizate.

TIPURI DE ILUMINAT

Dupa ce decidem cum vom imparti casa si care vor fi zonele de odihna si de relaxare, trebuie sa luam in calcul urmatoarele tipuri de iluminat. Acestea trebuiesc combinate pentru a obtine cele mai bune si placute lumini.

  • Lumina ambientala sau ambientul reprezinta lumina venita din tavan si asigura iluminatul in intreaga incapere. Este bine ca ambientul sa fie stabilit inca de la momentul constructiei spatiului, pentru a fi realizate traseele electrice si a fi amplasate intrerupatoarele. Iluminatul ambiental poate fi asigurat cu ajutorul lustrelor, candelabrelor, spoturilor sau scafelor cu lumina ascunsa.
  • Lumina directionata se instaleaza in zonele in care este necesar un fascicul punctual. Acestea pot fi zona de lucru, biroul, oglinda din baie, aragazul etc. Luminile directionate pot fi montate direct in perete – aplice de baie si dormitor. De asemenea, o alta metoda ar fi incorporarea in electrocasnice (de exemplu in hota din bucatarie) sau mobile (veioze, lampadare).
  • Accentele de lumina sunt instalate pentru a scoate in evidenta anumite obiecte sau puncte din locuinta, precum un tablou, un fotoliu, o planta etc. Aceste surse de lumina au rol strict decorativ si pot fi reprezentate de sfesnice si lumanari.

 

 

RECOMANDAREA NOSTRA

Pentru a alege cele mai inspirate si potrivite surse de iluminat pentru spatiul vostru, va recomandam corpurile de iluminat din beton de la Loftlight, disponibile pe site-ul nostru www.muzele.com. Corpurile de iluminat din beton sunt adevarate opera de arta. Acestea sunt lucrate manual si realizate pe comanda, in conformitate cu dorintele si specificatiile fiecarui client. Indiferent daca vorbim de corpuri de iluminat pentru tavan, birou, podea, pereti etc., toate acestea au la baza un design modern si o calitate superioara. Iata, mai jos, cateva modele:

  • Concrete Line Brass este un corp de iluminat suspendat, realizat din beton acoperit de cupru si elemente de otel. Sursa de lumina este incorporata, fiind una neutra si calda. Se realizeaza pe comanda in 4-6 saptamani.
  • Concrete Line Wall este o lampa de perete, executata manual din beton. Sursa de lumina este inclusa, iar consumul de energie este de 14W.
  • Febe Volcano S 15 este un alt corp de iluminat suspendat, realizat din beton. Are o lumina neutra si calda, fiind ideal pentru a fi folosit in coltul vostru de relaxare.

 

 

 

Lasa un comentariu