Daca in articolul trecut am vazut ce este releveul si care este importanta acestuia, astazi vom descoperi o alta etapa importanta atunci cand vine vorba de constructii si de amenajari interioare. Este vorba de planimetrie, adica modul de reprezentare a spatiului in vedere orizontala.
Indiferent ca vorbim de constructia unui intreg imobil, amenajarea unei locuinte, a unei singure camere sau de intocmirea unui plan cadastral nou, importanta etapei de planimetrie trebuie intotdeauna avuta in vedere. Pentru a realiza un concept de amenajare complet si corect, planimetria trebuie aplicata pe mai multe planuri, cum ar fi: tavanul, finisajele, instalatiile sanitare, instalatiile electrice, asezarea mobilierului in spatiu etc.
In ceea ce priveste planul tavanului si al finisajelor, trebuie sa se tina seama de existenta scafelor (suprafete curbe care fac racordarea intre tavanul si peretii unei incaperi) si de tipul de tavan – tavan construit sau tavan fals. De asemenea, planimetria este utila si in stabilirea amplasarii corpurilor de iluminat pe tavan, dar si pentru finisaje, pentru a evita diferentele prea mari de nivel.
Instalatia sanitara a unei case reprezinta ansamblul care include instalatiile de apa rece, apa calda, incalzire si canalizare si este un aspect deosebit de important inca de dinainte de a incepe constructia efectiva a unui imobil. Instalatiile sanitare cuprind tevile, conductele si circuitele pentru apa calda si apa rece, dar si cele prin care se realizeaza incalzirea locuintei. Planimetria joaca un rol important si in planul instalatiilor sanitare, pentru stabilirea corecta a dimensiunilor in functie de calculele referitoare la necesarul de apa pentru instalatiile de alimentare. Pentru instalatia de canalizare si pentru scurgerile de apa, este esentiala proiectarea corecta a diferentelor de nivel, pentru o functionare gravitationala optima.
Instalatia electrica este vitala pentru orice spatiu si este un alt plan important atunci cand vorbim de planimetria spatiului. In realizarea planimetriei pe planul instalatiilor electrice trebuie avut in vedere numarul prizelor, intrerupatoarelor si al corpurilor de iluminat din casa, precum si amplasarea acestora in locuinta, in asa fel incat sa nu fie prize sau intrerupatoare in spatele pieselor de mobilier sau prea multe pe o suprafata si prea putine pe alta. De asemenea, pentru electrocasnice speciale sau plita electrica, trebuie luata in considerare si existenta unor circuite separate si a unor cabluri speciale cu care sa fie legate la panoul electric.
Nu in ultimul rand, importanta etapei de planimetrie se face simtita si atunci cand vorbim de asezarea corpurilor de mobilier in spatiu, pentru a crea un echilibru intre incaperi si a le mobila corespunzator si in functie de necesitati.
Daca articolul nostru v-a fost de folos, va invitam sa ne urmariti si de acum incolo. Data viitoare vom vorbi despre sursele de inspiratie pentru amenajarile interioare.
Lasa un comentariu