Iluminatul în designul interior

Modalitatea în care locuința ta va fi luminată este unul dintre pașii fundamentali și esențiali ai fazei de proiectare, când te gândești la propria locuință. O schemă eficientă de iluminat nu numai că va pune în valoare spațiul de care dispui, dar va crea și o atmosferă primitoare, în același timp în care tu vei beneficia de lumina necesară fiecărei activități, fie că e vorba de citit, gătit sau doar de iluminatul general al încăperilor.

După ce au fost stabilite toate funcțiile casei, traseele, fluxul și dispunerea pieselor de mobilier, următorul pas este iluminatul – acesta trebuie gândit din două perspective tehnice, și anume – cum vor fi amplasate sursele de iluminare și ce tip de lumină este folosită pentru fiecare spațiu.

În ceea ce privește primul aspect, dispunerea surselor de iluminat conferă încăperilor o dimensiune spațială. Depinde de tine pe care elemente din încăpere dorești să pui un accent deosebit dar, în principal, regulile sunt clare și general valabile. Astfel, putem vorbi de lumină principală, ambientală și de accent.

Iluminatul trebuie tratat în funcție de necesitățile fiecărei camere. Pentru a exemplifica, bucătăria trebuie să aibe un iluminat puternic, prielnic desfășurării activităților ce necesită atenție la detalii, asemenea băilor. Acestea din urmă au nevoie de lumină în special în zona oglinzii, astfel că recomandăm dispunerea a două corpuri de iluminat de o parte și de alta a acesteia, și nu deasupra ei, tocmai din cauza creării astfel a umbrelor nedorite pe față. În dormitor, se dorește o lumină mai caldă, care să nu obosească ochii și să te inducă într-o atmosferă intimă și confortabilă.

Pentru a completa atât practic, cât și estetic, amenajarea zonei de dining, se presupune amplasarea unei surse de lumină deasupra locului de luat masa.

Iluminatul principal se referă la plafoniere, candelabre, lustre și șine cu spoturi. În momentul în care alegi un corp de iluminat pentru tavan, trebuie să ții cont și de dimensiunea încăperii unde va fi amplasat: mărimea corpului de iluminat trebuie să păstreze raportul cu dimensiunea camerei. Îți recomandăm colecția noastră de candelabre și corpuri suspendate, pentru a putea alege dintr-o gamă variată, sperând să găsești ce ți se potrivește în amenajare.

Lumina ambientală are rolul de a creea o poveste în jurul încăperii tale. Pe lângă faptul că definește zonele de decor, te ajută să prezinți exact acele elemente care au o însemnătate pentru tine. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul veiozelor, a lămpilor de podea, aplicelor pentru perete, pendulelor sau benzilor LED.

Nu în ultimul rând, lumina de accent poate să pună în valoare diferite zone ale amenajării, în completarea iluminatului ambiental.

Privind în ansamblu, iluminatul locuinței, ținând cont de câteva recomandări și reguli simple, îți poate îmbunătăți calitatea vieții prin crearea unui spațiu propice activităților zilnice. Lăsând la o parte caracterul funcțional, corpurile de iluminat pot fi privite ca adevărate opere de artă care întregesc decorul și îți oferă ocazia de a personaliza spațiul după sufletul și firea ta.

Lasa un comentariu