Designul sustenabil – grijă pentru viitor casei tale

Sustenabilitatea este un concept popularizat in ultima perioadă, dar ce înseamnă mai exact acesta și care sunt beneficiile pe care ni le poate aduce în viața de zi cu zi? În contextul încălzirii globale și al atenției sporite pe care trebuie să o acordăm mediului înconjurător, prioritatea noastră, a tuturor, este să ne trăim viața în armonie cu natura, tocmai pentru a o proteja și, în același timp, pentru a ne bucura de ea la adevăratul potențial.

În acest sens, domeniul designului, și în special cel al designului interior, vine cu o serie de soluții pentru amenajările sustenabile, astfel încât să îți poți lăsa ampreta în societate în cel mai frumos mod posibil, oferindu-ți în același timp un decor modern, confortabil și funcțional, din care să nu îți lipsească nimic.

Conform studiilor, materialele pe care le folosim sunt responsabile de până la 80% din amprenta  pe care o lăsăm în mediu. Brandurile producătoare de mobilier caută constant soluții pentru eficientizarea producției eco-friendly, optând pentru materiale care să reducă atât emisiile de CO2, cât și energia folosită în procesul de fabricație. Utilizând materiale reciclate, dintre care trebuie să amintim de rPes (poliester reciclat) și rPa (poliamida reciclata), se oferă o nouă viață materialelor care de altfel ar fi fost arse și risipite. În același timp, se reduc deșeurile din plastic și consumul de ulei.

În ceea ce privește materialul rPes, colecția nouă de mobilier din 2022 a producătorului danez Dan-Form vine în întâmpinarea clienților cu o serie de scaune realizate din materiale reciclate, în special din PET-uri. Materialele sunt moi la atingere, au toate caracteristicile materialelor de poliester, iar estetic, nimeni nu își poate da seama de diferență. Dan-Form a optat, pentru a sublinia ideea de sustenabilitate, la o paletă de culori de pământ, neutre, aducând elementele în actualitate, dând viață unui trend al acestui an – culorile care te aduc mai aproape de natură, de origini și de propriul suflet.

Bambusul face și el parte din categoria de materiale sustenabile. Cu adevărat excepțional, bambusul este un material durabil care necesită foarte puțină energia pentru a fi prelucrat, limitează eroziunea solului, furnizează biocombustibil și este o sursă de hrană sănătoasă atât pentru animale, cât și pentru oameni. Cu alte cuvinte, bambusul este  o alegere perfectă pentru designul sustenabil, fiind folosit din ce în ce mai des în realizarea dulapurilor sau a altor piese masive de mobilier, înlocuind, pe cât se poate, lemnul și poliesterul.

Pentru astfel de piese, procesul de fabricație este îndelungat, iar pierderile de materiale sunt minime, ceea ce face ca designul să fie unic și sustenabil.

Mobilierul recondiționat a luat o mare amploare în ultima perioadă, culminând pe platformele de social media. Tot mai multe conturi dedicate sustenabilității prezintă modalități prin care te conving că, în loc să arunci o piesă veche sau care pur și simplu nu ți se mai potrivește în amenajare, mai bine optezi pentru un make-over complet, fie că apelezi la o firmă specializată, fie că devii tu un designer de moment, pe gustul tău. Cu un efort minim, poți transforma o piesă de mobilier care și-a pierdut strălucirea și care pare demodată într-o operă de artă care să acapareze toate privirile celor din jur.

Majoritatea produselor disponibile pe website-ul nostru vin de la producători din Uniunea Europeană, taxele de transport fiind realmente reduse datorită distanței între fabricant și client. Astfel, impactul asupra planetei este considerabil mai mic decât dacă re referim la transportul intercontinental.

Sustenabilă este o piesă care o durată de viață prelungită datorită procesului de fabricație, a materialelor folosite, a localizării și a transportului din etapa de prelucrare și până la client. Designul sustenabil reprezintă astfel mai mult un concept de produs, decât produsul în sine.

Lasa un comentariu